marți, aprilie 22, 2008

Publicitate electorala

(Deja doua articole in aceeasi zi ar putea parea un exces. Sau un inceput bun?)

Spuneam despre teme de gandire. Iata inca una. De ce campania electorala dureaza doar 30 de zile? Vorbesc de cea de acum, de la locale? Si prin ce se diferenteaza campania electorala dinainte de data oficiala si cea de dupa? Doar prin aparitia verbului "a vota" declinat in "voteaza"?

Mie mi s-a parut amuzanta modalitatea prin care "in afara" campaniei electorale s-a comunicat electoral. Ca de altfel si argumentele: "este campanie de informare", "nu era prezent cuvantul voteaza". Pentru a face tema putin mai dificila ar trebui sa ne uitam la Legea nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale. Cineva inarmat cu rabdare poate trece prin toate cele 129 de articole (daca nu cumva au aparut modificari ulterioare ale legii).

Ca si ajutor, va sfatuiesc a sari direct la Sectiunea VII, Articolul 57
"Campania electorala incepe cu 30 de zile inainte de data desfasurarii alegerilor si se incheie in ziua de sambata care precede data alegerilor, la orele 7,00."

Si reiau intrebarea, de ce doar 30 de zile? Alegi niste cetateni care sa te reprezinte timp de 4 ani. Daca este sa iau la nivel de consiliu local+consiliu judetean sunt peste 30 de persoane. Ai timp sa le cunosti in 30 de zile? Eu cred ca de la ultimele alegeri de acum 4 ani s-a uitat si care este rosul lor... al algerilor.

Si in continuarea exercitiului, sa analizam campania pentru pensii private pilonul II. Ce perioada de campanie/alegere a avut? 90 de zile (3 luni) !? In conditia in care pot sa ma mut la alt fond de pensii (ok. cu ceva penalitati, dar imi pot schimba optiunea, oricum mai repede de 4 ani).

Si pentru a incheia tema de gandire, exercitiul urmand sa-l "editati" [sic] dumeavoastra: cum ar arata leagea/campania electorala vazuta prin web2.0?

2 comentarii:

Ciprian Stăvar spunea...

OK. Bun comentariul. Nu comparam cele doua piete, ci faptul ca o campanie de comunicare, fie ea electorala sau nu necesita mai mult de 30 de zile.

Plecasem de la pensii, caz in care s-a considerat necesara o perioada de 4 luni pentru informare si decizie in consecinta. In cazul campaniei electorale avem 30 de zile din care mai pierdem o saptamana cu 1 Mai.

Intrebarea este: decizia electorala, valabila pentru 4 ani, se ia mai usor decat cea pentru pensii?

Anonim spunea...

Se aseamana campaniile,dau aceeasi admosfera festiva si baiatu asta are dreptate