joi, noiembrie 09, 2006

Despre IAB Romania

Continua seria de intalniri preliminare adunarii generale a Asociatiei IAB Romania.

Ieri, 8 noiembrie 2006, la sediul ARBOmedia a avut loc a doua intalnire preliminara cu grupul de initiativa si coordonare al Asociatiei pentru a stabili directii si proiecte ce vor fi supuse dezbaterii in cadrul adunarii generale, programata pentru data de joi, 23 noiembrie 2006, incepand cu orele 14:00 la Hotel Caro (vom reveni cu detalii).

Marti, 14 noiembrie, orele 17:00 va avea loc a treia intalnire preliminara extinsa la care sunt invitati toti cei interesati de aderarea la Asociatie. Intalnirea va avea loc la sediul actual al Asociatiei IAB Romania, B-dul Pierre de Coubertin nr. 3-5, in incinta Electroaparataj, pavilion administrativ, etaj 3.

Scopul intalnirii preliminare este prezentarea pe larg a obiectivelor IAB Romania si a proiectelor ce vor fi dezvoltate in cadrul asociatiei pentru indeplinirea obiectivelor acesteia.

Pentru detalii urmariti blogul IAB Romania.

marți, noiembrie 07, 2006

Publicitate online: Overlayer - practici criticabile

Overlayerele, abica bannerele care se suprapun peste continutul siteului sunt solicitate de advertiseri mizand pe un impact mai ridicat fata de cele de 728x90. Acest tip de banner este insa foarte intrusiv si nu de putine ori se suprapune peste spatiile de 728x90 atragand clickul pentru inchiderea bannerului, vizitatotul fiind interesat de continut si nu de reclama.

Din pacate, practica defectuoasa se regaseste atat la nivel de constructie a bannerelor cat si la nivel de configurare in adserver, ceea ce duce la rapoarte eronate, clickurile de inchidere fiind monitorizate ca valide. Si mai grav este cand masca transparenta de overlayer ramane pe ecran si se "fura" clickuri din intentia de navigare a vizitatorului pe linkurile de continut.

Aceasta practica este cu atat mai mult paguboasa cu cat majorarile pentru overlayer sunt cuprinse intre 50% si 100% fata de pretul rate card la 728x90.

Procedura fireasca ar fi ca overlayerul sa fie servit din spatiul de 728x90, sa aiba buton de inchidere, retragandu-se astfel in leaderboard, sa nu se contorizeze clickurile de inchidere si de asemenea masca sa fie stearsa la inchidere.

Curios insa ca furnizorii care refuza practicile neortodoxe pierd pe de o parte timp incercand sa explice ce este gresit in abordare si apoi pierd comenzi de la clientii ce nu inteleg mica-mare pacaleala.

Curiozitatea mea este daca reuniti sub o asociatie (de ex. IAB Romania) furnizorii vor reusi pe de o parte sa accepte principii de best practice si apoi chiar sa le promoveze in randul clientilor. Vom vedea.