marți, aprilie 22, 2008

Publicitate electorala

(Deja doua articole in aceeasi zi ar putea parea un exces. Sau un inceput bun?)

Spuneam despre teme de gandire. Iata inca una. De ce campania electorala dureaza doar 30 de zile? Vorbesc de cea de acum, de la locale? Si prin ce se diferenteaza campania electorala dinainte de data oficiala si cea de dupa? Doar prin aparitia verbului "a vota" declinat in "voteaza"?

Mie mi s-a parut amuzanta modalitatea prin care "in afara" campaniei electorale s-a comunicat electoral. Ca de altfel si argumentele: "este campanie de informare", "nu era prezent cuvantul voteaza". Pentru a face tema putin mai dificila ar trebui sa ne uitam la Legea nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale. Cineva inarmat cu rabdare poate trece prin toate cele 129 de articole (daca nu cumva au aparut modificari ulterioare ale legii).

Ca si ajutor, va sfatuiesc a sari direct la Sectiunea VII, Articolul 57
"Campania electorala incepe cu 30 de zile inainte de data desfasurarii alegerilor si se incheie in ziua de sambata care precede data alegerilor, la orele 7,00."

Si reiau intrebarea, de ce doar 30 de zile? Alegi niste cetateni care sa te reprezinte timp de 4 ani. Daca este sa iau la nivel de consiliu local+consiliu judetean sunt peste 30 de persoane. Ai timp sa le cunosti in 30 de zile? Eu cred ca de la ultimele alegeri de acum 4 ani s-a uitat si care este rosul lor... al algerilor.

Si in continuarea exercitiului, sa analizam campania pentru pensii private pilonul II. Ce perioada de campanie/alegere a avut? 90 de zile (3 luni) !? In conditia in care pot sa ma mut la alt fond de pensii (ok. cu ceva penalitati, dar imi pot schimba optiunea, oricum mai repede de 4 ani).

Si pentru a incheia tema de gandire, exercitiul urmand sa-l "editati" [sic] dumeavoastra: cum ar arata leagea/campania electorala vazuta prin web2.0?

4 comentarii:

1 spunea...

Pensiile private (pII) au avut 4 luni de campanie, nu 3. Oricum, a fost timp destul - mai ales ca (speculez ca) doar 1% din cei patru milioane de salariati care au aderat la aceste fonduri s-au obosit sa si compare efectiv produsele.

Iar legea originala a fost votata in 2004 (revotata in decembrie 2006). In aceeasi ordine de idei, marea majoritate a companiilor care s-au implicat pe aceasta piata sunt prezente in Romania de foaaaarte multi ani (unele, de peste 10 ani) si au stabilit relatii (bune, rele) cu sute de mii / milioane de clienti.

Asa ca orice comparatie dintre aceasta piata si scena politica este deplasata, cu toata stima.

Mihai
www.pensiileprivate.ro
pensiileprivatero.blogspot.com

Ciprian Stăvar spunea...

OK. Bun comentariul. Nu comparam cele doua piete, ci faptul ca o campanie de comunicare, fie ea electorala sau nu necesita mai mult de 30 de zile.

Plecasem de la pensii, caz in care s-a considerat necesara o perioada de 4 luni pentru informare si decizie in consecinta. In cazul campaniei electorale avem 30 de zile din care mai pierdem o saptamana cu 1 Mai.

Intrebarea este: decizia electorala, valabila pentru 4 ani, se ia mai usor decat cea pentru pensii?

1 spunea...

Discutia mi se pare prea idealista, sincer. Campania electorala nu are niciodata componenta de informare, ci doar pe cea publicitara. Pensiile au avut ambele componente.

Candidatii deja cunoscuti pe scena publica oricum nu au nimic de zis, iar cei necunoscuti vor ramane la fel. Cred ca in orice Parlament de dupa '90 au existat cel putin 300-400 de necunoscuti. La fel si in consiliile locale.

Presupunand ca pensia privata si votul politic sunt pentru toti decizii mai importante decat cumpararea unui detergent sau a unei beri, probabil ca doar pasionatii, ultrarigurosii sau masochistii se vor preocupa (pro)activ de informarea personala.

Pentru ei, 30 de zile sunt destule. Pentru restul, orice perioada este irelevanta. Pentru linistea tuturor, ... macar de s-ar termina mai repede.

Intre pensii si vot? ... Personal, mi-e simplu. Decizia la pensii am luat-o in baza unei preferinte de produs, testata apoi prin evolutia pietei. Iar la vot nu merg :P

Anonim spunea...

Se aseamana campaniile,dau aceeasi admosfera festiva si baiatu asta are dreptate