miercuri, decembrie 17, 2008

Elogiu lentorii

Repede. R.P.D. Si foarte repede. Fast forward. Pe repede inainte. Panica in tunel... Stilul pompieristic creeaza in cele din urma blocaje, de la cele din trafic, la cele arteriale sau cerebrale. Vrem totul acum, sau cel mai bine ieri. Sunt sau nu Twitter si clonele un rezultat al vitezei? Vei spune ca este un tool de socializare. Nu zau? In 140 de caractere? Incearca intr-o seara cu prietenii, in real life, sa vorbesti limitat fiind la 140 de caractere. Iti iese? Nu prea cred.

Dar viteza este inoculata la nivel de educatie. Cum? Initial in carti, apoi doar in articole, in reviste de genul 10 pasi pentru succes. Cum sa-l cuceresti in 7 pasi. Gaseste un job in 2 timpi si 3 miscari. Omul este de mic pregatit ca toate lucrurile sa i se intample in viteza. Parintii sunt nerabdatori sa-si creasca copiii, după care, tot din nerabdare, copiii asteapta sa-i mosteneasca. Cinic nu? Foarte cinic.

Managementul marketingului al lui Kotler (editura Teora) are peste 1190 de pagini. Ai avea rabdare sa-l rasfoiesti macar? Si pentru a putea sa te apuci de marketing online ar fi bine sa pornesti de la baza. Grea incercare. Cum ar fi ca toate ideile de acolo sa fie spuse in 140 de caractere? Ei hai! Vei spune ca am ceva cu Twitter...

Vreau doar sa accentuez, in foarte mare viteza (deh!) nevoia de pauza. Si daca tot este sa o iei mai slow, iti recomand sa studiezi conceptul de slow life. Acum si in limba romana, editat de Publica: Elogiu lentorii de Carl Honoré.

Nu este vorba de a face lucrurile in dorul lelii sau in dulcele stil al "miserupsimului" (sic), ci doar de a face lucrurile sa se intample in mod natural si firesc. Eu as adauga si analitic. Să ședem și să cugetăm înainte de a face ceva. Sa masuram, poate de doua ori, inainte de a ne sufleca manecile. Firesc, nu?!

Este altceva decat Ghidul lenesului (Mic tratat pentru lenesi rafinati) al lui Tom Hodgkinson editat de Nemira.

Credits photo:
Cosași odihnindu-se, Camil Ressu - (1925) Muzeul de Artă, Iași
Copertă carte Publica

5 comentarii:

Anonim spunea...

Foarte fain postul acesta ... Subscriu in totalitate ideilor exprimate de tine.

Unknown spunea...

Culmea, numele autorului te face sa crezi ca e francez :)

Anonim spunea...

astazi viteza este deja mijloc prin care atingem scopuri. Ne antrenam pentru a stapini mai bine acest mijloc. mai multa viteza, mai multe scopuri atinse. uneori este adevarat ca vezi un scop nou daca te opresti o secunda. Dar... reversul a ceea ce spui tu e la fel de valabil. viteza frate, viteza... si apuci mai multe lucruri din care iese un nou scop.. atunci sa te tii alergare..:)

Anonim spunea...

Bravo pentru post!

Anonim spunea...

O carte de baza, absolut.