marți, septembrie 26, 2006

"Cu bannerul la aprobat"

"Cu bannerul la aprobat" este un articol interesant pe blogul lui Tolontan si este bineinteles vorba despre bannerele suporterilor ce apar pe stadioane si care tocmai au fost interzise incepand cu data de 2 octombrie. Tolontan vorbeste despre ingradirea libertatii de exprimare in spatii publice, cum ar fi stadioanele.

Ca tot se dicuscuta despre publicitate online pe bloguri ma intreb ce se va intampla daca CNA sau alta autoritate va incerca sa reglemeteze acest domeniu. Ce se va intampla daca o primarie va solicita taxa locala de publicitate pentru bloggurile "din cartier" sau pentru bloggeri... Ar putea fi blogosfera suficient de puternica sa se opuna unei astfel de initiative legislative stupide?

In extrema cealalta ma intreb daca nu e cumva necesar "o aprobare" a bannerelor publicitare, platite deci, ce apar pe siteuri. Vorbesc in ideea documentului de pe net "Cu bannerul la arat" . Nu cumva ar fi utila o aprobare ultima din partea publisherilor pentru a posta un banner intr-o campanie online? De obieci sunt trimise si conditiile tehnice prin care un banner este acceptat in retea (ad server) dar nu putine au fost cazurile in care:
- dimensiunea fisierului de banner avea peste 300k
- bannerul roll-over, click expand, mouseover expand nu avea buton de inchidere, limitare la deschiuderi, se inchidea dar ramanea o "masca" ce "fura" clickurile de pe linkuri ce nu aveau nici o legatura cu bannerul
- creatia si mesajul in sine aduceau prejudicii de "inteligenta" vizitatorilor
- bannerul era insotit de sunet fara posibilitati de inchidere a sonorului si la un nivel de zgomot incat te speria cand deschideai o pagina si se incarca bannerul.

Nu este vorba de a avea o autoritate care sa interzica sau sa controleze aceste aspecte. Este nevoie de un organism neguvernamental care sa de-a intr-o prima faza standarde si recomandari. Sa arate cu degetul si, in ultima instanta, sa-i pune pe cei care gresesc in mod repetat la tabloul rusinii.

Iata deci, printre altele, care ar fi rostul IAB Romania in viziunea mea. Educare, standardizare si recomandari de best practice. Si cum spuneam inainte, sa arate cartonase rosii celor care fauteaza repetat.

"Haide Steaua" - [citat de pe strada, nu sunt microbist dar asta auzeam in timp ce scriam acest post]

Niciun comentariu: